Αρχική Αθλητικά Το λουκέτο στον ερασιτεχνικό αθλητισμό τους ένωσε όλους

Το λουκέτο στον ερασιτεχνικό αθλητισμό τους ένωσε όλους

94
0

Το νέο λουκέτο, στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, έχει προβληματίσει όσους ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με τον αθλητισμό. Αθλητές (μικρούς και μεγάλους), προπονητές, παράγοντες αλλά και γονείς.

Ολοι υπάκουσαν στην απόφαση της κυβέρνησης, αλλά θεωρούν οτι δεν ειναι σωστή, για πολλούς λόγους, κοινωνικούς, υγείας αλλα και οικονομίας.

Προβληματισμός

Οι προπονητές βλέπουν για δεύτερη φορά μέσα σ ενα σύντομο χρονικό διάστημα, να μένουν χωρίς δουλειά. Οι αθλητές και αυτοί με την σειρά τους μένουν άπραγοι και αναγκάζονται να μείνουν σπίτια τους, μακρυλα ύα, από το αγαπημένο τους άθλημα. Και οι διοικήσεις των σωματείων, σηκώνουν τα χέρια ψηλά, καθώς χωρίς συνδρομές αδυνατούν να πληρώσουν τους προπονητές των ομάδων, με συνέπεια, ο φαύλος κύκλος στον αθλητισμό να μεγαλώνει και τα προβλήματα να προστίθενται στα παλαιότερα….

Πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας

ΣΕΠΚ: “Μας προκαλεί προβληματισμό το νέο λουκέτο στον ελληνικό αθλητισμό”

Ο  Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης  Σύνδεσμος (ΣΕΠΚ) , δεν εμεινε αδιάφορος, στην απόφαση της κυβέρνησης, για το νέο λουκέτο, στον ερασιτεχνικό αθλητισμό  

“Μετά την ανακοίνωση των νέων περιοριστικών μέτρων μεταξύ των οποίων και η απαγόρευση της ομαδικής αθλητικής δραστηριότητας μάς προκαλεί προβληματισμό αυτό το νέο λουκέτο στον ελληνικό αθλητισμό. Ο αθλητισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, δημιουργεί παιδεία και είναι τρόπος ζωής για πολλούς συμπολίτες μας.

Η απαγόρευση της άθλησης είναι ένα περιοριστικό μέτρο που πλήττει άμεσα προπονητές, αθλητές, και ομάδες με αμφισβητούμενο αποτέλεσμα.

Στην περίπτωση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, σε εθνικές και τοπικές κατηγορίες, όταν οι αθλητές ενεργούν στα πλαίσια της ομάδας, η προσέλευση και η συμμετοχή τους ελέγχεται από τον προπονητή, μπορεί να προβλεφθεί η συμμετοχή στην ομαδική δραστηριότητα αφού ο αθλητής έχει υποβληθεί σε τεστ για Covid-19 και είναι αρνητικό. Επιπρόσθετα, ο πιστοποιημένος προπονητής, ο οποίος ακολουθεί και επιβλέπει όλα τα μέτρα πρόληψης, λειτουργεί ως παράγων αναχαίτισης της διάδοσης της πανδημίας σε αντίθεση με την ανεξέλεγκτη αθλητική δραστηριότητα χωρίς προπονητή.

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης προτείνει οι ομάδες, οι οποίες ακολουθούν το υγειονομικό πρωτόκολλο και τις οδηγίες της Πολιτείας να προπονούνται λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα (ακόμη και χωρίς διεξαγωγή πρωταθλημάτων, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί), ώστε να διατηρηθεί η ελεγχόμενη αθλητική δραστηριότητα.

Ειδικά στις μικρές ηλικίες είναι περισσότερο επιβεβλημένος ο έλεγχος καθώς το προστατευμένο περιβάλλον μιας ομάδας είναι προτιμότερο από τα πάρκα, τις πλατείες και τις αυλές των σχολείων, όπου τα παιδιά συχνάζουν χωρίς καμία επίβλεψη. Από την στιγμή που τα παιδιά μπορούν να βρίσκονται στις σχολικές αίθουσες, αντίστοιχα μπορούν να έχουν το δικαίωμα στην άθληση

Έλληνες Ολυμπιονίκες

Θέση στο πρόβλημα που δημιουργεί το λουκέτο στον ερασιτεχνικό αθλητισμό πήρε και η Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες η οποία έστειλε επιστολή σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς η οποία αναφέρει: “Αντιλαμβανόμενοι την πολύ δύσκολη κατάσταση που έχει περιέλθει και η χώρα μας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και με βάση τις ανακοινώσεις όσον αφορά τα μέτρα για τον ερασιτεχνικό-σωματειακό Αθλητισμό, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τις ανησυχίες όλου του αθλητικού κόσμου (αθλητές, προπονητές, παράγοντες και γονείς) για το μέλλον του και την εξέλιξη του.

Αρχικά, θα πρέπει να αποφευχθεί ο οποιοσδήποτε διαχωρισμός μεταξύ επαγγελματικού και ερασιτεχνικού Αθλητισμού, αφού ο Αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει κάτω από περιορισμούς και προϋποθέσεις να συνεχίσει σε κάθε επίπεδο.

Επιπλέον, τα νέα μέτρα «παράλυσης» του ερασιτεχνικού Αθλητισμού, σε διάστημα μικρότερο των 6 μηνών, έχουν σοβαρές συνέπειες τόσο για τους αθλητές όλων των ηλικιών όσο και για τα σωματεία που υπάγονται.

Τέλος, με σεβασμό πάντα και αίσθημα κοινωνικής ευθύνης θεωρούμε αναγκαία την επανεξέταση των περιοριστικών μέτρων για τον Αθλητισμό πάντα με προτεραιότητα την υγεία όλων μας. Είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω επικοινωνία”.

ΕΣΚΑ: “Κάνουμε έκκληση για την επιβίωση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και της καλαθοσφαίρισης στην Αττική»

Με ανακοίνωση της, η Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Αττικής (ΕΣΚΑ) πήρε θέση για την αναστολή των αθλητικών δραστηριοτήτων στην Αττική.

«Αξιότιμοι κύριοι,

Όπως όλος ο αθλητισμός έτσι και η καλαθοσφαίριση μετά από το τρίμηνο lockdown, επανεκκινήθηκε ουσιαστικά τον Μάιο του 2020.Η Ε.Σ.Κ.Α., η μεγαλύτερη ένωση σωματείων καλαθοσφαίρισης της χώρας μας, με υψηλό αίσθημα ευθύνης σε συνεργασία με όλους τους ανιδιοτελείς παράγοντες και προπονητές των ερασιτεχνικών σωματείων, εφαρμόζοντας αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, κατάφερε έως σήμερα επιτυχώς, να μεταφέρει στην καλαθοσφαίριση και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, το νέο τρόπο ζωής COVID-19 ως μια νέα πραγματικότητα στην οποία οφείλουμε όλοι μαζί να προσαρμοστούμε.

Όλοι μας βιώνουμε πρωτόγνωρες στιγμές για τον αθλητισμό, υπό νέες συνθήκες και νέες συνήθειες αλλά να είστε σίγουροι ότι στην Ένωση Καλαθοσφαίρισης Σωματείων Αττικής, όλες οι αθλητικές δραστηριότητες, προπονήσεις και αγώνες, πραγματοποιούνται με ασφάλεια και υπευθυνότητα.

Στο πλαίσιο της άμεσης και καθημερινής συνεργασίας μας με τα σωματεία της δύναμης μας, γίναμε αποδέκτες σχετικών εισηγήσεων και έντονων διαμαρτυριών της πλειονότητας αυτών, για την βίαιη αναστολή όλων των αθλητικών δραστηριοτήτων συμπεριλαμβανομένων και των προπονήσεων.

Αξιότιμοι κύριοι,

Παρά την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση, ο οργανωμένος ερασιτεχνικός αθλητισμός δεν θα μπορούσε να αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία όπως εξάλλου δεν αποτελεί κίνδυνο η εκπαίδευση και το σχολείο.

Ο αθλητισμός και η παιδεία είναι έννοια συνυφασμένη με την αγωγή και την ολοκλήρωση της προσωπικότητας. Χωρίς να προτάσσεται ο αθλητισμός έναντι της παιδείας, αλληλεπιδρούν με στόχο τη δημιουργία υπεύθυνων ανθρώπων, ικανών στο σώμα, την ψυχή και το νου. Δυστυχώς με τα μέτρα απαγόρευσης άθλησης των παιδιών και της νεολαίας, ακόμη και της αναστολής των προπονήσεων, η συγκεκριμένη βασική αρχή, αθλητισμός και παιδεία, τείνει να γίνει μόνο σύνθημα και ουδεμία σκέψη σύνδεσης υπάρχει.

Θεωρούμε υποχρέωσή μας να υπερασπιστούμε το έργο που προσφέρει η Ένωσή μας, διαχρονικά στην καλαθοσφαίριση και στον αθλητισμό της Αττικής και να σας τονίσουμε ότι τα απαγορευτικά μέτρα που αποφασίσατε δεν εξασφαλίζουν έστω το δικαίωμα της συμμετοχής στην άθληση. Δικαίωμα το οποίο θα έπρεπε να είχε εξασφαλιστεί από εσάς, με τη συμμετοχή των αθλητών και αθλητριών, τουλάχιστον σε προπονήσεις, ακολουθώντας πιστά όλα τα υγειονομικά πρωτοκολλά.

Σας παρακαλούμε και σας ζητάμε να πρυτανεύσει η λογική. Τα ερασιτεχνικά σωματεία και οι αθλητές, αποτελούν οργανωμένες κοινωνικές ομάδες, συνειδητοποιημένες και πειθαρχημένες.

Σας παρακαλούμε και σας ζητάμε να επανεκτιμήσετε άμεσα την κατάσταση, παίρνοντας σχετικές αποφάσεις για την άρση της αναστολής των αθλητικών δραστηριοτήτων και την ενεργοποίηση της οργανωμένης άθλησης μέσω των προπονήσεων, με την προϋπόθεση της εφαρμογής προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Σας κάνουμε έκκληση για την επιβίωση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και της καλαθοσφαίρισης στην Αττική».

Ιούλιος Συναδινός: Η κυβέρνηση ξανά στην εύκολη λύση του λουκέτου

Με άρθρο του, στην εφημερίδα Αυγή, ο πρώην γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, αναφέρεται στο νέο λουκέτο, στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Χιλιάδες εργαζόμενοι στον χώρο του αθλητισμού και της παροχής υπηρεσιών σωματικής άσκησης ήδη αγωνιούν για την επιβίωση, έχοντας την εμπειρία της καθυστερημένης κι ανεπαρκούς βοήθειας της οποίας έτυχαν από την πολιτεία, κατά τη διάρκεια του πρώτου λουκέτου.

Περισσότεροι από 20.000 γυμναστές – προπονητές βγαίνουν πάλι στην ανεργία, το προσωπικό πάνω από 3.000 μικρών και μεγάλων γυμναστηρίων, 1.500 γυμναστές των προγραμμάτων «άθλησης για όλους» των δήμων, χιλιάδες εργαζόμενοι κάθε ειδικότητας στα αθλητικά σωματεία και όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι που εμμέσως εμπλέκονται με την άθληση ήδη ζουν έναν νέο Γολγοθά.

Η κυβερνητική επωδός ότι πρόκειται για τη δημόσια υγεία δεν είναι επαρκώς πειστική για τους ανθρώπους του αθλητισμού, καθόσον βλέπουν όλες τις αντιφάσεις και την ανισοτιμία των μέτρων. Βλέπουν τους στοιβαγμένους πολίτες στα λεωφορεία, τους 25 μαθητές ανά τάξη, τις γεμάτες εκκλησίες, ενώ είναι νωπές οι εικόνες του καλοκαιριού με τη πληρότητα των αεροπλάνων και την κυβερνητική ανοχή σε ανοιχτές συναυλίες με πολλές χιλιάδες κοινού.

Οι λειτουργοί του αθλητισμού, όντας πολύ ευαισθητοποιημένοι στην πλειοψηφία τους με τα θέματα της ατομικής και δημόσιας υγείας, θα μπορούσαν να τηρήσουν πολύ ευλαβικά ακόμα πιο αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, σε σχέση με αυτά που ήδη εφαρμόζονταν στους αθλητικούς χώρους και τα γυμναστήρια. Και αναρωτιούνται γιατί ο επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, σύμφωνα με την κυβερνητική αντίληψη, δεν μεταδίδει την Covid, σε αντίθεση με τον ερασιτέχνη που υποχρεούται να σταματήσει κάθε δραστηριότητα. Η εύκολη απάντηση είναι «διότι οι επαγγελματικές ομάδες μπορούν να κάνουν συχνά test και να ανιχνεύουν τους φορείς του ιού», ενώ οι ερασιτεχνικές δεν έχουν την ίδια δυνατότητα.

Μα ποιος είναι, τελικά, ο ρόλος της πολιτείας, αν όχι να σταθεί πλάι στους πιο αδύναμους; Δεν είναι η υποστήριξη όσων δεν έχουν την οικονομική και οργανωτική δυνατότητα τήρησης των κανόνων, σε αντίθεση με μια επαγγελματική αθλητική εταιρεία; Αντ’ αυτού βλέπουμε -χαρακτηριστικό γνώρισμα της χυδαίας νεοφιλελεύθερης αντίληψης- τη ζέση της Νέας Δημοκρατίας να μην θίξει ό,τι εμπεριέχει κέρδος και τζόγο. Να μην θίξει τα αθλήματα που περιλαμβάνονται στο στοίχημα και όλοι οι άλλοι ας πάνε στο πυρ το εξώτερον.

Ας δούμε όμως το θέμα και από τη σκοπιά της «μεγάλης» κοινωνίας. Γίνεται μια συστηματική προσπάθεια να μας πείσουν ότι αθλητισμός σημαίνει νοσηρότητα και Covid. Εμείς, αντιθέτως, λέμε ότι αθλητισμός σημαίνει πρόληψη υγείας και ψυχική ισορροπία. Σημαίνει ενδυνάμωση του οργανισμού και δημιουργία των προϋποθέσεων -από την πιο μικρή ηλικία- ώστε οι άνθρωποι να αντεπεξέρχονται έως τα βαθιά γεράματα, με την αξιοπρέπεια που αρμόζει, στις πιο απαιτητικές ανάγκες και δυσκολίες της ζωής στη σύγχρονη εποχή.

Ως εκ τούτου, η άσκηση και ο αθλητισμός δεν πρέπει να απαγορεύονται, αλλά, αντιθέτως, να ενισχύονται συστηματικά και οργανωμένα. Ειδάλλως θα δούμε τα επόμενα χρόνια ναι μεν να νικιέται ο κορωνοϊός, αλλά να αυξάνεται κατακόρυφα η νοσηρότητα του πληθυσμού σε σχέση με άλλου είδους καρδιαγγειακά, μυοσκελετικά και ψυχοκινητικά περιστατικά, ακριβώς ως αποτέλεσμα αυτών των απαγορεύσεων.

Ο υφυπουργός αθλητισμού Λ. Αυγενάκης και η κυβέρνησή του είχαν οκτώ ολόκληρους μήνες να προετοιμασθούν για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και να οχυρώσουν τον ελληνικό αθλητισμό. Θα έπρεπε να έχουν έτοιμο το «σενάριο Β», για την υποστήριξη των αθλητικών σωματείων, των γυμναστηρίων, των εργαζόμενων. Θα έπρεπε να έχουν έτοιμα τα σχέδια υποστήριξης των δήμων για την υλοποίηση οργανωμένων προγραμμάτων άσκησης στους ελεύθερους χώρους. Θα έπρεπε ήδη να έχουν επιδοτήσει την άσκηση των πληττόμενων οικογενειών. Θα έπρεπε ήδη να ασχολούνται με την ένταξη αποκλεισμένων πολιτών. Εις μάτην.

Όμως είχαν χρόνο για άλλα μαγειρέματα. Ασχολήθηκαν κατ’ αποκλειστικότητα με την επιχείρηση χειραγώγησης των αθλητικών ομοσπονδιών και τη καθεστωτική επιβολή αρεστών διοικήσεων σε αυτές. Επί μήνες επέλεξαν την επικοινωνιακή υπερβολή, πότισαν με δηλητήριο τον αθλητισμό, με ρητορική εμπάθεια και διχαστικές πρακτικές. Μόλις πριν λίγες ημέρες, ο Λ. Αυγενάκης ανακοίνωσε με θράσος ότι μόνο το 5% των αθλητικών σωματείων της χώρας έχει την έγκρισή του. Αναίρεσε την αθλητική διαδρομή δεκάδων ιστορικών σωματείων που είναι συνυφασμένα με την ιστορία της χώρας, χάριν των δικών του αντιδημοκρατικών στοχεύσεων. Ως αμετροεπής Βοναπάρτης, που αυτός ο «Ένας και μοναδικός» αποφασίζει για τα πάντα. Αποφασίζει σε ποιους θα δώσει αθλητική αναγνώριση, αποφασίζει ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου. Αποφασίζει σε ποιους θα δώσει επιχορηγήσεις. Αποφασίζει σε ποιους θα βάλει λουκέτο. Πλέον αυτή η αθλητική ηγεσία έχει χάσει την μπάλα.

Ο ελληνικός αθλητισμός βιώνει τις πιο μαύρες ημέρες. Στη χειρότερη -λόγω πανδημίας- περίοδο, έχει στο τιμόνι τον πιο ανεπαρκή, καθεστωτικό υφυπουργό, της πιο αντικοινωνικής και μεροληπτικής κυβέρνησης που έχει δει ο τόπος.

* Ο Ιούλιος Συναδινός είναι τέως γενικός γραμματέας Αθλητισμού

Αναδημοσίευση: Η ΑΥΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣΥΡΙΖΑ Αν. Αττικής: Εκδήλωση για την οικονομία, με Αχτσιόγλου- Ξενογιαννακοπούλου
Επόμενο άρθροLockdown: Τι ισχύει, με δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και φροντιστήρια

Απάντηση