Αρχική Επικαιρότητα Τι προβλέπει το σχέδιο για αξιοποίηση του κτήματος Τατοΐου

Τι προβλέπει το σχέδιο για αξιοποίηση του κτήματος Τατοΐου

11
0

Νέες εξαγγελλίες για την αξιοποίηση του πρώην βασιλικού τμήματος στο Τατόι , από την κυβέρνηση. Η μορφή που θα πάρει το κτήμα, τα χρονοδιαγράμματα και την έκθεση βιωσιμότητας της ΚPMG, η οποία χρηματοδοτήθηκε με δωρεά του Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη.

Σύμφωνα με το σχέδιο, στη δασική έκταση των 42.000 στρεμμάτων αναδύεται ο ιστορικός πυρήνας του πρώην βασιλικού κτήματος, που απλώνεται σε περίπου 15.000 τ.μ. και περιλαμβάνει 55 κτίρια, από τα οποία τα 27 είναι ήδη κηρυγμένα μνημεία.

Το σχέδιο περιλαμβάνει δύο ενότητες, τη δασική και την ενότητα του κεντρικού πυρήνα του κτήματος δηλαδή τα ανάκτορα, βοηθητικά κτίρια, ταφικά μνημεία, χώρο αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Θα αποκατασταθεί πλήρως η ανακτορική ενότητα και θα είναι προσβάσιμη σε όλους, ενώ θα αναβιώσει το ιστορικό brand προϊόντων που παρήγαγε το κτήμα στο παρελθόν. Θα δημιουργηθούν μουσεία, καφέ, εστιατόριο, εργαστήριο τέχνης, εξωτερικοί και εσωτερικοί χώροι για εκδηλώσεις.

Στο Δάσος θα διαμορφωθούν μονοπάτια για ποδηλάτες, περιπατητές και ιππασία.

Το κτήμα θα λειτουργεί με θεματικές κατευθύνσεις την Ιστορία και τον Πολιτισμό, την Υπαίθρια ‘Αθληση και Αναψυχή, την Αγροτική Οικονομία, την Έρευνα και τη Γνώση καθώς και την Ευεξία. Η οικονομική βιωσιμότητα θα εξασφαλιστεί από τη δημιουργία ξενοδοχείου, τη λειτουργία μουσειακού χώρου, την αγροτική παραγωγή, τη δημιουργία ειδικών καταστημάτων, εστιατορίων, αναψυκτήριων παράλληλα με την υποστήριξη του Δημοσίου».

Όλα αυτά είναι βέβαια είναι ασκήσεις επί χάρτου.

Πάντως, το υπουργείο Πολιτισμού διαθέτει ώριμες μελέτες για την αποκατάσταση όλων των κτιρίων, αλλά και του κήπου του ανακτόρου. Όμως από το 2003 (οπότε το κτήμα πέρασε οριστικά στον έλεγχο της πολιτείας, μετά την καταβολή 12 εκατ. ευρώ αποζημίωσης στην τέως βασιλική οικογένεια) μέχρι σήμερα, μόλις 4 κτίρια έχουν αποκατασταθεί.

Το σύνολο του κτήματος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας που, φιλοξενεί πλούσια βιοποικιλότητα και απειλούμενα είδη πανίδας.

Σίγουρα ο χώρος δεν μπορεί να μείνει ανενεργός. Είναι ανάγκη ν΄ αναπλαστεί το κτήμα, ώστε να είναι προσβάσιμο σε όλους.

Βάσει των υπολογισμών της μελέτης, η διμερής επένδυση θα κυμανθεί μεταξύ των 98 και 130 εκατομμυρίων ευρώ αν και για την ώρα προτεραιότητα έχει η εκπόνηση των μελετών για το ίδιο το έργο που δεν αναμένονται νωρίτερα από τον Αύγουστο του 2022 – οπότε και έχει δρομολογηθεί η συμβασιοποίηση του έργου κατά το 70% και το 2023 για το υπόλοιπο 30%.

Το θέμα του κτήματος Τατοΐου, είναι ένα άκρως σημαντικό θέμα και ο Δήμος Διονύσου, θα πρέπει να πάρει θέση και σαφέστατα να ερωτηθεί. Ο Δήμος Διονύσου, πρέπει να πάρει τις πρωτοβουλίες να ενημερωθεί επίσημα για τα σχέδια του υπουργείου Πολιτισμού και να δωθεί σε διαβούλευση στους φορείς και στους κατοίκους της πόλης /

Απάντηση