Αρχική Τοπικα Νεα Πολλά προβλήματα στην μικρή και μεσαία ιδιοκτησία, από το νέο νομοσχέδιο

Πολλά προβλήματα στην μικρή και μεσαία ιδιοκτησία, από το νέο νομοσχέδιο

0
3
Πολλά προβλήματα γεννά το νέο νομοσχέδιο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον «Εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής νομοθεσίας» στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Πρόκειται για μια απορρύθμιση του συνόλου των κανόνων χωρικού σχεδιασμού και ό,τι με κόπο είχε ανακτηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση (επαναφορά της πυραμίδας του ορθολογικού χωρικού σχεδιασμού, δικλίδες για να μην ανατρέπονται αυτόματα τα θεσμοθετημένα σχέδια χρήσεων γης κ.λπ.) προωθεί το νομοσχέδιο για τον «εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας» του ΥΠΕΝ και προκαλεί πολλά προβλήματα στην μικρή και μεσαία ιδιοκτησία. Το ΥΠΕΝ ικανοποιεί αιτήματα του ΣΕΒ και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και αλλάζει νόμο του 2018, αφαιρώντας αντιεπιστημονικά τον κρίσιμο και ευαίσθητο παράκτιο χώρο από τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.

Το νομοσχέδιο – σκούπα των 136 άρθρων, που αποτυπώνεται σε 185 σελίδες, περιέχει και ένα πλήθος άλλων διατάξεων άσχετων μεταξύ τους, από την παράδοση των δασών και δασικών εκτάσεων στον ιατρικό τουρισμό (επιτρέπει τις επεμβάσεις) έως τη λειτουργία του Κτηματολογίου και την τακτοποίηση αυθαιρέτων τα οποία έχουν κατασχέσει οι τράπεζες.

Όσο για τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης, με την κατάργηση των παρεκκλίσεων, που έδιναν υπό προϋποθέσεις τη δυνατότητα δόμησης σε γήπεδα 750 τ,μ., 1.200 τ.μ. και 2 στρεμμάτων, τη στιγμή που πριμοδοτούνταν με παραπάνω συντελεστή δόμησης εντός οι εκτός οργανωμένων υποδοχέων τουριστικές και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, εφευρέθηκε το εξής τρικ: Μέσα στα δύο χρόνια από την ψήφιση του νόμου μπορεί να κατατεθεί αίτηση για έκδοση οικοδομικής άδειας, χωρίς να απαιτείται η έγκριση της δασικής ή αρχαιολογικής υπηρεσία συν τη διάρκεια ισχύος της οικοδομικής άδειας (4-6 χρόνια) και μαζί με τη διάρκεια ισχύος της οικοδομικής άδειας.

Η Ανατολική Αττική και ανάμεσα τους, ο Δήμος Διονύσου, πλήττεται απο το νέο νομοσχέδιο. Με το νομοσχέδιο καταργείται ο νόμος για τον χωρικό σχεδιασμό του 2016 και πλέον ο ολοκληρωμένος χωρικός σχεδιασμός αναιρείται, αφού η υπερκείμενη εθνική στρατηγική δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και «κουμάντο» στην οργάνωση του χώρου κάνουν τα Τομεακά Ειδικά Πλαίσια (Τουρισμού, Βιομηχανίας, ΑΠΕ κ.λπ.), τα οποία παίρνουν και ρυθμιστικές κατευθύνσεις από τα υποκείμενα Περιφερειακά Χωροταξικά.

H θέση της Δημοτικής αρχής

Η Δημοτική Αρχή δηλώνει κατηγορηματικά και δεσμεύεται ότι σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσει τις προσπάθειές της προκειμένου να επηρεάσει θετικά τις εξελίξεις, με σκοπό την τακτοποίηση του χρόνιου οικιστικού-πολεοδομικού ζητήματος του Δήμου Διονύσου  με τον πλέον δίκαιο τρόπο αλλά και την άρση της ομηρίας στην οποία βρίσκονται  χιλιάδες κάτοικοι.

Αυθαίρετα

Εντάσσονται στην κατηγορία 4 και εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης οι:

* Αυθαίρετοι ανοικτοί εξώστες ή τμήματά τους που υπέρκεινται του κοινόχρηστου χώρου της πόλης (ρυμοτομική γραμμή).

* Αυθαίρετες κατασκευές σε ακίνητα που διαθέτουν οικοδομική άδεια, ανεξαρτήτως του ποσοστού υπέρβασης της κάλυψης ή της δόμησης, όταν αυτές δεν ξεπερνούν τα 50 τ.μ. σε συνολική δόμηση.

* Κατασκευές που έγιναν βάσει νόμιμης οικοδομικής άδειας, επί ακινήτου που κατόπιν κατατμήθηκε, και υπερβαίνουν την προβλεπόμενη δόμηση και κάλυψη, όπως αυτή υπολογίζεται επί του ακινήτου που διαμορφώθηκε μετά την κατάτμηση.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Απάντηση