Αρχική Αφιέρωμα Ο πρώτος νεκρός Έλληνας στρατιώτης του πολέμου

Ο πρώτος νεκρός Έλληνας στρατιώτης του πολέμου

93
0
Βασίλης Τσαβαλιάρης. Ο πρώτος έλληνας στρατιώτης που έπεσε στον Β παγκόσμιο πόλεμο
oznor

Ο Βασίλειος Τσιαβαλιάρης ήταν ο πρώτος νεκρός του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. Έφεδρος στραιτιώτης σκοτώθηκε από θραύσμα όλμου λίγα λεπτά μετά την εκδήλωση της Ιταλικής επίθεσης .

Ο Βασίλειος Τσιαβαλιάρης, Έπεσε χτυπημένος από βλήμα όλμου στις 5.00 το πρωί με τα πρώτα πυρά των Ιταλών υπερασπιζόμενος το 21ο φυλάκιο στο ύψωμα 1934 στα ελληνοαλβανικά σύνορα που ανήκε στο 51ο Σύνταγμα Πεζικού. Το 21ο φυλάκιο που ασφαλώς είχαν επισημάνει από προηγούμενες αναγνωρίσεις οι Ιταλοί δέχθηκε νωρίς το πρωί αιφνιδιαστικά τα πρώτα πυρά από πυροβολικό και βαρείς όλμου.


Αναμνηστική οικογενειακή φωτογραφία, του Βασίλη Τσαβαλιάρη. Ειναι ο τελευταίος των ορθίων. Τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Από αριστερά η Φώτω και δίπλα ο άνδρας της Ευάγγελος Τσιαβαλιάρης, μετά ο Γιώργος
και ο Βασίλης. Τελευταία η Ρίνα (Αικατερίνη). Τέσσερα αδέλφια και η νύφη. Καθιστοί οι γονείς Γιάννης και Αγόρη Τσιαβαλιάρη. Η φωτογραφία είναι του 1930 , οτανο Βασίλης ήταν 18 ετών.

Η επιστράτευση

Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στο 5ο Σύνταγμα Πεζικού από τον Σεπτέμβριο του 1933 έως το Νοέμβριο του 1934. Στις 22 Ιουλίου 1940, ο πόλεμος δεν είχε ξεκινήσει, αλλά η κυβέρνηση, είχε αποφασίσει την περιορισμένη και μυστική επιστράτευση. Κατετάγη στο 5ο Σύνταγμα Πεζικού, και από εκεί στο 51ο Σύνταγμα Πεζικού για να πάρει στις αρχές Σεπτεμβρίου του 1940 θέση στο Επταχώρι στην πρώτη γραμμή.

Ήταν παντρεμένος με την Ελένη Τσαβαλιάρη και ήταν πατέρας τριών παιδιών, τον Νικόλαο, τον Γεώργιο και την Αλεξάνδρα.

«Πάν’ τα παιδούλια μ’»

Στο φυλάκιο υπηρετούσε και ο συγχωριανός του λοχίας Γιαννιός Χρήστος του Αποστόλου, που είχε δηλώσει για τον συγχωριανό του: «Εγώ ήμουν λίγο πιο πίσω. Ο Βασίλης ήταν στο φυλάκιο μπροστά. Διοικητή είχαμε τον Δαβάκη και μετά τον Κετσέα. Νύχτα, μπροστά από τις 5.00 ακούσαμε να πέφτουν βλήματα στο φυλάκιο. Ήρθε ένας και μου είπε.: Πάει ο χωριανός σου, τον έφαγαν με τους όλμους, τον χτύπησε το βλήμα πάνω από το μάτι, τον φέραμε…” Σύμφωνα με μαρτυρίες συμπολεμιστών του καθώς ξεψυχούσε πρόλαβε να ψελίσει «Πάν’ τα παιδούλια μ’».

Προηγούμενο άρθροΣε καραντίνα το Λύκειο Άνοιξης, λόγω Covid 19
Επόμενο άρθροΑναστέλλονται από τη Δευτέρα 2/11 τα δρομολόγια της Φοιτητικής Συγκοινωνίας του Δήμου Διονύσου

Απάντηση