Αρχική Επικαιρότητα Λαϊκές αγορές, ώρα μηδέν!

Λαϊκές αγορές, ώρα μηδέν!

4
0

Οι Λαϊκές Αγορές, φαίνεται οτι είναι ο επόμενος στόχος της νεοφιλελεύθερης επίθεσης. Η κυβέρνηση με νομοσχέδιο, φέρνει τα πάνω κάτω στις λαϊκές αγορές, βάζοντας απο την πίσω πόρτα τους ιδιώτες σε οτι αφορά την διαχείριση τους.

Οι παραγωγοί και οι επαγγελματίες πωλητές, που συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές, διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο που δημοσιοποίησε το Υπουργείο. Οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να λάβει σοβαρά υπόψη του, τις διαμαρτυρίες της Ομοσπονδίας και να μην δώσει τη χαριστική βολή στους παραγωγούς και τους εμπόρους των λαϊκών αγορών, με την κατάθεση ενός τέτοιου νομοσχεδίου.

Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο

  • Ανατίθεται η διαχείριση των Λαϊκών Αγορών σε ιδιώτες
  •  Επιτρέπεται σε Νομικά πρόσωπα – Εταιρείες να αδειοδοτούνται και να συμμετέχουν στις Λαϊκές
  •  Ορίζεται ο πλειστηριασμός ως μέτρο κτήσης, με αποτέλεσμα να πλειστηριάζονται και οι θέσεις τους
  •  Καταργούνται οι Επιτροπές Λαϊκών Αγορών (ΔΣ)
  •  Εξαιρούνται οι Εκπρόσωποι Συνδικαλιστών Παραγωγών και Επαγγελματιών Πωλητών, από τη συμμετοχή τους απ’ όλες τις Αποφάσεις και Σχεδιασμούς

Σε ανακοίνωση – κάλεσμα της ομοσπονδίας προς τις τοπικές ομοσπονδίες, τα σωματεία και τους συλλόγους παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών όλης της χώρας, σημειώνονται τα εξής:

«Από πληροφορίες που διαρρέουν κι ενώ περιμέναμε ένα νέο νόμο που να διορθώνει το υπάρχον πλαίσιο για τις λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα σχέδιο νόμου που δεν εκσυγχρονίζει τις λαϊκές αγορές ούτε διορθώνει τα κακώς κείμενα».

– το νέο σχέδιο νόμου έρχεται να δώσει τη διαχείριση των λαϊκών αγοριών σε ιδιώτες (ΣΔΙΤ) και επιτρέπει σε νομικά πρόσωπα (εταιρείες) να αδειοδοτούνται και να συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές και να δικαιούνται το 5% των θέσεων κάθε λαϊκής αγοράς,

– ορίζει το πλειστηριασμό των θέσεων και βγάλει κάθε 3 χρόνια στο σφυρί τις θέσεις, εμπλέκει τους δήμους να γνωμοδοτούν για τον καθορισμό του ύψους του ανταποδοτικού τέλους προς το φορέα διαχείρισης,

– καταργεί τις επιτροπές λαϊκών αγορών (διοικητικά συμβούλια) και εξαιρεί τους εκπροσώπους των παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών από τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις.

Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Παραγωγών καλεί σε τηλεδιάσκεψη όλους τους εμπλεκόμενους προκειμένου να κατατεθούν στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων συγκεκριμένες προτάσεις «εκσυγχρονιστικού χαρακτήρα»

Απάντηση