Αρχική Ανατολική Αττική Κτηνωδία: Βρήκαν νεκρές χελώνες, μετά την αυτοψία Χαρδαλιά στη λίμνη Μπελέτσι

Κτηνωδία: Βρήκαν νεκρές χελώνες, μετά την αυτοψία Χαρδαλιά στη λίμνη Μπελέτσι

1
0

Ένα απάνθρωπο θέαμα με νεκρές χελώνες αντίκρισαν οι κάτοικοι της Ιπποκράτειου Πολιτείας και οι επισκέπτες της τεχνικής λίμνης Μπελέτσι το απόγευμα του Σαββάτου. Οι νεροχελώνες που αποτελούσαν πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους, εντοπίστηκαν ξεψυχισμένες μέσα σε ένα συρμάτινο καλάθι στην άκρη της λίμνης.

Λίγη ώρα αφότου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς ολοκλήρωσαν την επίβλεψη των έργων πυροπροστασίας στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, ο δημοτικός σύμβουλος Αφιδνών, Δημήτρης Βλάχος βρέθηκε μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα.

Μέσα σε ένα συρμάτινο καλάθι στην άκρη της λίμνης ήταν στοιβαγμένες δεκάδες νεκρές νεροχελώνες που ζούσαν στη λίμνη και αποτελούν πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους.

Νεκρές νεροχελώνες στη Λίμνη Μπελέτσι (φωτ. ethnos.gr)

Αμέσως μετά τον εντοπισμό των άτυχων χελωνών ειδοποιήθηκαν τα μέλη του Συνεταιρισμού Διεθνής Ιπποκράτειος Πολιτεία (ΣΔΙΠ).

Είμαστε σοκαρισμένοι. Πώς ζητάμε να λύσουμε τα προβλήματα για το περιβάλλον και να προστατεύσουμε την τελευταίο πνεύμονα της Αττικής όταν ανάμεσα μας κυκλοφορούν τέρατα;” δήλωσε στο ethnos.gr ο Γενικός Γραμματέας του ΣΔΙΠ Παναγιώτης Πάντος.

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο Πάντος, οι νεροχελώνες πιάστηκαν από τον θύτη τους με απόχη και στη συνέχεια τις πέταξε σε ένα μεγάλο συρμάτινο καλάθι όπου βρήκαν αργό θάνατο.

“Δε το χωράει ο νους μας”

“Δε το χωράει ο νους μας για ποιο λόγο έγινε αυτή η ενέργεια. Χρονικά τοποθετούμε την αποτρόπαια πράξη από την Παρασκευή μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου. Ο ΣΔΙΠ θα κάνει καταγγελία στην αστυνομία ενώ ήδη έχουμε ζητήσει συμβουλές και συνδρομή από βιολόγους κτηνιάτρους για να μας δώσουν γνωμάτευση” πρόσθεσε ο Παναγιώτης Πάντος.

Μάλιστα, όπως αναφέρει κτηνίατρος, θα πρέπει να αιχμαλωτίστηκαν τουλάχιστον 24 ώρες νωρίτερα, πριν τον εντοπισμό τους, καθώς είναι ανθεκτικές έξω από το νερό.

Η καταγωγή των χελωνών

Παράλληλα, σχετικά με την καταγωγή των χελωνών, ο Παναγιώτης Πάντος, ανέφερε ότι μεταφέρθηκαν στην τεχνητή λίμνη πριν από 45 χρόνια από τη λίμνη των Ιωαννίνων και πρόσθεσε:

“Ο πατέρας μου Θανάσης Πάντος και ο Γιώργος Νάστος οι οποίοι ήταν και αυτοί που εμπνεύστηκαν τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης το 1973 ακολούθησαν συμβουλές ειδικών βιολόγων που τους  προέτρεψαν να έχει λίμνη νεροχελώνες και χέλια καθώς η παρουσία τους βοηθάει στην ανανέωση του νερού και του τεχνητού υδροβιότοπου που έχει εμβαδόν 7.000 τ.μ” .

Απάντηση