Αρχική Αφιέρωμα Η απελευθέρωση της Αθήνας – 12 Οκτωβρίου 1944

Η απελευθέρωση της Αθήνας – 12 Οκτωβρίου 1944

71
0

Το ημερολόγιο έγραφε  12 Οκτωβρίου 1944. Ήταν μια σπουδαία μέρα, για την Ελλάδα, καθώς η Αθήνα απελευθερώνεται από τους Γερμανούς , μετά από 1625 μέρες κατοχής.

Ο κύριος όγκος των Γερμανιών στρατευμάτων, αποχώρησε από την Αθήνα, κατά την διάρκειας της  νύχτας,  Το ξημέρωμα βρίσκει στην Αθήνα,  να έχει απομείνει μια μικρή ομάδα . Στις 9.15 ένας στρατιώτης τους υποστέλλει τη σημαία με τη σβάστικα από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, σημαίνοντας τη λήξη της Κατοχής, που διήρκεσε 1.625 μέρες.

Μετά από τρεισήμισι χρόνια Κατοχής, οι Γερμανοί έφευγαν από την Αθήνα, αφήνοντας πίσω τους , 45.000 νεκρούς  από  την πείνα, πάνω από 1.800 πατριώτες εκτελεσμένους.

Δείτε ένα μοναδικό βίντεο, από την Απελευθέρωση της Αθήνας. Το σπάνιο βίντεο – ντοκουμέντο που ακολουθεί είναι ένα απόσπασμα από την «χαμένη» ταινία επικαίρων της Φίνος Φιλμ για το τέλος της ναζιστικής Κατοχής στην Αθήνα, η οποία δεν προβλήθηκε τότε στην Ελλάδα.

Επικρατεί γενικός ενθουσιασμός, μεγάλοι σημαιοστολισμοί και συγκεντρώσεις, όπου επικρατούν συνθήματα όπως, «Ελευθερία», «Λαοκρατία» και «Τιμωρία στους  προδότες . Στις 17/ 10  έφτασε με το Θωρηκτό  «Αβέρωφ» από τον Πόρο και η εξόριστη κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και ο  Γεώργιος Παπανδρέου θα υψώσει την ελληνική σημαία στην Ακρόπολη

Οι τελευταίες ημέρες της Κατοχής δεν ήταν αναίμακτες. Πολιτική των κατακτητών ήταν η καταστροφή των υποδομών της χώρας. Την παραμονή της αναχώρησής τους και κατ’ απαίτηση των δωσίλογων συνεργατών τους, είχαν επιτεθεί στην προσφυγική Καισαριανή, που αποτελούσε εστία της αντιφασιστικής αντίστασης, δολοφονώντας με απαγχονισμό τους αγωνιστές που συνέλαβαν.

Η μάχη της ηλεκτρικής

Το εργοστάσιο Ηλεκτρικής

Στις 13/10/1944, ο λαός της Αθήνας πανηγύριζε ακόμα για την απελευθέρωση από τους Γερμανούς. Την ίδια ώρα, όμως, στην περιοχή του Πειραιά συνεχίζονταν αποφασιστικής σημασίας μάχες.

Στο Πειραιά, διεξήχθη μια σδοδρή μάχη, που έμεινε γνωστή, ως η Μάχη της Ηλεκτρικής.  Οι Γερμανοί, ήθελαν να καταστρέψουν το εργοστάσιο. Αν το πετύχαιναν, το πλήγμα θα ήταν μεγάλο, γιατί το μοναδικό που παρήγαγε ηλεκτρική ενέργεια.  Αθήνα και  Πειραιάς θα βυθίζονταν στο σκοτάδι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, τα εργοστάσια θα σταματούσαν τη λειτουργία τους. Η Ηλεκτρική Εταιρεία παρήγε την ηλεκτρική ενέργεια για όλον τον αστικό χώρο του Λεκανοπεδίου. Οι Γερμανοί είχαν παγιδεύσει με εκρηκτικές ύλες από πριν τα κυριότερα κτήρια του Πειραιά, ώστε να μπορούν να διαχειριστούν την καταστροφή τους κεντρικά. Όμως οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ κατάφεραν να κόψουν τα καλώδια. Το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής Εταιρείας το προστάτευε το 10ο Τάγμα του 6ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ. Μόλις οι Γερμανοί έφτασαν στην είσοδο του εργοστασίου δέχτηκαν τα πυρά των ΕΛΑΣιτών. Η μάχη κράτησε δυόμισι ώρες και ήταν σκληρή. Οι Γερμανοί έχασαν εννέα στρατιώτες ενώ άλλοι 45 συνελήφθησαν. Ο ΕΛΑΣ είχε 11 νεκρούς: Αντώνης Καλαποθάκος (γραμματέας της εργοστασιακής οργάνωσης του ΕΑΜ), Νέστορας Γεωργιάδης (εργάτης της Ηλεκτρικής), Δημήτρης Μαργαρώνης, Ιωάννης Ηλιόπουλος, Παναγιώτης Κοσμίδης, Γρηγόρης Μεγγίσογλου, Συρίγος Παπάζογλου, Γιώργος Γκιόρδας, Ανδρέας Κουνούπας, Παναγιώτης Μαυρομμάτης και Ακρίτας Τοροσιάδης.

Η κηδεία τους γίνεται στις 16 Οκτώβρη με πάνδημη συμμετοχή.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθροΣυνάντηση για την ενίσχυση της ασφάλειας στο Δήμο Διονύσου, μεταξύ του Δημάρχου Γ.Καλαφατέλη και των Διοικητών Αστυνομίας, Ασφαλείας και Τροχαίας

Απάντηση