Αρχική Αφιέρωμα Η άγνωστη ιστορία του Έβερχαρντ Βίκενμπαχ, που έσωσε τον ραδιοφωνικό σταθμό Αθηνών,...

Η άγνωστη ιστορία του Έβερχαρντ Βίκενμπαχ, που έσωσε τον ραδιοφωνικό σταθμό Αθηνών, από την ανατίναξη

1
0
Ο Έβερχαρντ Βίκενμπαχ

Μια ολόκληρη δεκαετία πέρασε από τότε που η UNESCO καθιέρωσε ως Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου την 13η Φεβρουαρίου. Το ραδιόφωνο, είναι απο τα αγαπημένα μέσα, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, των Ελλήνων. Πολλά γεγονότα έχουν καταγραφεί, πίσω και μπρος απο τα μικρόφωνα. Μια άγνωστή στο ευρύ κοινό, ραδιοφωνική ιστορία, θα αναλυθεί. Ο λόγος για τον Έβερχαρντ Βίκενμπαχ. Τον αυστριακό διοικητή  του ραδιοφωνικού σταθμού Αθηνών, κατά την διάρκεια της κατοχής.

Τον Οκτώβριο του 1944, όταν η κατάρρευση του Άξονα ήταν ήδη γεγονός και τα γερμανικά στρατεύματα υποχωρούσαν, σχεδίασαν μεταξύ άλλων και την καταστροφή των ραδιοφωνικών υποδομών. Ο ραδιοφωνικός σταθμός Αθηνών θα είχε γίνει συντρίμμια εάν δεν είχε δράσει άμεσα ο ίδιος ο Αυστριακός προϊστάμενός του Έβερχαρντ Βίκενμπαχ. Φιλέλληνας που αγάπησε τη χώρα, τους κατοίκους της, αλλά και τη μουσική της, ο Βίκενμπαχ έσωσε από τα χέρια των Γερμανών ακόμη και τον Μίμη Πλέσσα, που ως διευθύνων της ορχήστρας δεν έπαιζε τα φιλοφασιστικά ισπανικά τραγούδια που του ζητούσαν και βρέθηκε στη φυλακή. Τότε επενέβη για να τον απελευθερώσει ο Βίκενμπαχ. Λίγο πριν την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από την Αθήνα, ο ίδιος άνθρωπος αποκάλυψε στους Έλληνες τεχνικούς ότι το κτήριο είχε παγιδευτεί με εκρηκτικά. Και εκείνοι τον φυγάδευσαν για να τον σώσουν, κρύβοντάς τον σε ένα υπόγειο στο Κουκάκι.

Τον Μάιο του ’45 ο μηχανολόγος της ΕΡΤ Ιωάννης Βαλαώρας συνάντησε τον Βίκενμπαχ ρακένδυτο σε ένα συσσίτιο. Του είπε ότι έμενε στη γερμανική εκκλησία στην οδό Σίνα. Ο Βαλαώρας βοήθησε τον Αυστριακό, ο οποίος διορίστηκε ραδιοφωνικός ρυθμιστής. Έφερε στην Ελλάδα την οικογένειά του και έμεινε στην Αθήνα μέχρι το τέλος της ζωής του…

Απάντηση