Αρχική Επικαιρότητα Δύσκολα τα οικονομικά των δήμων για το 2021

Δύσκολα τα οικονομικά των δήμων για το 2021

71
0

Δύσκολο αναμένεται να ειναι το 2021, για τα οικονομικά των δήμων. Ήδη, σε πολλούς δήμους της χώρας , οι εργολάβοι προχωρούν σε διακοπή εργασιών, σε εκτελούμενα δημοτικά έργα.

Οι δήμαρχοι ανησυχούν καθώς βλέπουν το φάσμα της χρεωκοπίας τω δήμών είναι κοντά. Η τελευταία εκταμίευση από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έχει να γίνει από την 10η Απριλίου, με συνέπεια, να στερεύουν τα αποθέματα.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021, η τακτική επιχορήγηση είναι μειωμένη κατά 250. Στο Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, συζητήθηκε η μειωση στο προσχέδιο του προυπολογισμού και οι δήμαρχοι δηλώνουν εντονα προβληματισμένοι.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ, Γιάννης Μουράτογλου, δήλωσε «Η υφιστάμενη κατάσταση, αλλά και οι προβλέψεις για το 2021 αποτυπώνουν ένα δυσοίωνο μέλλον για τα οικονομικά των Δήμων».

Δεν έχει ανταποκριθεί η κυβέρνηση, ούτε στις δεσμεύσεις σε οτι αφορά την οικονομική βοήθεια, προς τους δήμους, για τις δαπάνες που αφορούν την διασπορά του Covod 19: «Ακόμη δεν έχει ανταποκριθεί η κυβέρνηση στην δέσμευσή της να καλυφθούν οι έκτακτες δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο της καραντίνας». Τρανό παράδειγμα ο δήμος Λαρισαων, με τον δήμαρχο Απόστολο Καλογιάννη να διαμαρτύρεται για την επιχορήγηση μόλις 700.000 ευρώ, τη στιγμή που από το ταμείο του Δήμου εκταμιεύθηκαν πάνω από 3 εκατ. ευρώ!Οι δήμαρχοι ζητούν από τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο την άμεση απόδοση του ποσού των 400 εκατ. ευρώ για να καλύψουν τις έκτακτες δαπάνες του πρώτου κύματος της πανδημίας του κορωνοΐου, το ποσόν που έχει εκταμιευτεί δεν ξεπερνά τα 115 εκατ. ευρώ!

Προηγούμενο άρθροΗ επιστολή του εμπορικού συλλόγου Διονύσου, προς την κυβέρνηση
Επόμενο άρθροΣτα Μπλε φωταγωγήθηκε το Δημαρχείο Διονύσου το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο εορτασμού του ΟΗΕ

Απάντηση