Αρχική ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ρ. Δούρου: «κορωνοπροϋπολογισμός» για Υγεία, Τουρισμό, Πολιτισμό στην Περιφέρεια

Ρ. Δούρου: «κορωνοπροϋπολογισμός» για Υγεία, Τουρισμό, Πολιτισμό στην Περιφέρεια

1
0

Άλλες Περιφέρειες της Ελλάδας αξιοποιούν την τεχνογνωσία της «Δύναμης Ζωής» για προγράμματα όπως το «Ρεύμα για όλους» ή τα κουπόνια λαϊκών αγορών, αλλά ο Γ. Πατούλης στην Αττική όπως και ο Κ. Μητσοτάκης περιορίζεται σε αναθέσεις εκατομμυρίων για αποσπασματικές παρεμβάσεις. Καταθέσαμε πρόταση διευρυμένου «κορωνοπροϋπολογισμού» με προγράμματα κοινωνικού τουρισμού στα ξενοδοχεία της Αττικής,πολιτιστικών δράσεων, επιδότησης ενοικίου για φοιτητές, προβλέπουμε για αυτούς που η κυβέρνηση Μητσοτάκη «χορταίνει με λόγια», είπε η επικεφαλής του συνδυασμού Ρένα Δούρου μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη. Η ίδια ως τομεάρχης Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι και στο περιβάλλον από την κυβέρνηση βλέπουμε λογική «πάμε σαν άλλοτε» και μάλιστα με τα ίδια πρόσωπα…

Η υγειονομική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη παγκοσμίως, ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένη, ο ΟΗΕ μας είχε προειδοποιήσει για την αιτιολογική αλυσίδα της κλιματικής κρίσης, της καταστροφής οικοσυστημάτων και βιοποικιλότητας, που καταλήγει στη δημιουργία νέων ζωονόσων όπως αυτή του νέου κορωνοϊού. Όλ αυτά καταλήγουν σε εξίσου προδιαγεγραμμένες κρίσεις, για την πατρίδα μας, τον κόσμο ολόκληρο: οικονομική κρίση, κοινωνική κρίση, δημοκρατική κρίση, περιβαλλοντική κρίση, οι οποίες αλληλοεπηρεάζονται, σημείωσε η κ. Δούρου.

Την στιγμή που επιδεικνύουμε πειθαρχία κλεισμένοι σπίτι μας για να βοηθήσουμε την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, δείτε η κυβέρνηση Μητσοτάκη τι προανήγγειλε σε επίπεδο υπουργείου Παιδείας με την Ν. Κεραμέως, δείτε τι κάνει σε επίπεδο Περιβάλλοντος οκτώ μήνες με τον κατά τα άλλα «πράσινο» Κ. Χατζηδάκη. Πέρα από τα εργασιακά, έχουμε να αντιμετωπίσουμε κρίση σε όλα τα επίπεδα, γι` αυτό και ο Αλ. Τσίπρας και οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν την λειτουργία Παρατηρητηρίων. Φυσικά πρώτα τα αντανακλαστικά λειτούργησαν για το σύστημα Υγείας και την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, φυσικά υπάρχουν τα εργασιακά ζητήματα, αλλά έχουμε να αντιμετωπίσουμε κρίσης σε πάρα πολλά επίπεδα, Δικαιοσύνης, Παιδείας, Περιβάλλοντος, με την βοήθεια όσων ΜΜΕ δεν «ταΐστηκαν» με το «Μένουμε σπίτι» και των πολιτών που αποδείχθηκε ο ρόλος τους στην απάντηση για το σκανδαλώδες voucher της επιστημονικής κατάρτισης, γιατί μένοντας σπίτι, κάνουν ωστόσο σοβαρή αντιπολίτευση.

Γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γης, συνέχισε, δεν είναι μία «γραφική» ημέρα, κάποιων «γραφικώνν» περιβαλλοντικών ΜΚΟ. Πενήντα χρόνια πριν, ακτιβιστές, δημοκράτες, αριστεροί, ξεκίνησαν στις ΗΠΑ την πρώτη διαδήλωση για ζητήματα περιβάλλοντος, είπαν «μέχρι εδώ». Εδώ, έχουμε μία κυβέρνηση με την οποία, εν μέσω κρίσης, «πάμε σαν άλλοτε» και μάλιστα με τα ίδια πρόσωπα. Στον τομέα Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα στελέχη δίνουμε τεράστιο αγώνα. Γι` αυτό και ο κ. Χατζηδάκης αναγκάστηκε να υπογράψει με καθυστέρηση την Κοινή Δήλωση-Έκκληση των ομολόγων του υπουργών της ΕΕ για την ανάγκη η επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την πανδημία να γίνει με τους όρους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, που όταν ψηφιζόταν στο Ευρωκοινοβούλιο, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ «πετάγαν χαρταετό».

Η κ. Δούρου αναφέρθηκε στη συνέχεια στην Περιφέρεια Αττικής, όπου τα πράγματα δεν απέχουν πολύ από αυτά που βλέπουμε σε εθνικό επίπεδο. Η υγειονομική κρίση για κάποιους είναι «ευκαιρία», στην καλύτερη περίπτωση έχουμε αποσπασματικές παρεμβάσεις, «βλέποντας και κάνοντας». Αντί για παρεμβάσεις με σχέδιο που θα βοηθούσε την μεγαλύτερη περιφέρεια της Ελλάδας, μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας, ήρθαν αναθέσεις εκατομμυρίων για γεύματα, αντισηπτικά, κτλ. Ακολουθεί πιστά τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται ο Κ. Μητσοτάκης. Εμείς καταθέσαμε «κορωνοπροϋπολογισμό», ζητήσαμε αναμόρφωση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής με διαφορετικές προτεραιότητες και διπλό στόχο: προσφορά κρίσιμων υπηρεσιών Υγείας μαζί με στήριξη ευάλωτων ομάδων και στήριξη της οικονομίας και κλάδων που πλήττονται ιδιαίτερα, όπως ο τουρισμός και ο Πολιτισμός.

Είναι δύο τομείς στους οποίους οι επαγγελματικοί φορείς έχουν επικυρώσει την πολύ καλή δουλειά που έγινε την προηγούμενη πενταετία, με εξαιρετικούς δείκτες. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήρθε σε επαφή με την «Δύναμη Ζωής» για να πάρει τα στοιχεία του «Ρεύμα για όλους» που είχαμε ξεκινήσει το 2014. Σε άλλες Περιφέρειες παρείχαμε την αντίστοιχη τεχνογνωσία από τα «κουπόνια λαϊκών αγορών». Αλλά, στην ίδια την Περιφέρεια Αττικής, που είχε ξεκινήσει τέτοια προγράμματα εδώ και χρόνια, δεν είναι σε προτεραιότητα, όπως και το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για παιδιά ασθενών οικονομικά νοικοκυριών που θα σε ΑΕΙ μετά τον Σεπτέμβριο. Υπάρχει επίσης το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού για τα ξενοδοχεία της Αττικής ύψους 10 εκατ. ευρώ, αλλά και η έναρξη πολιτιστικών δράσεων αμέσως μετά την χαλάρωση των μέτρων, ύψους 2 εκατ. ευρώ. Γιατί έχουν μείνει «αόρατοι» και οι άνθρωποι της Τέχνης και του Πολιτισμού, που με τις δικές τους δημιουργίες παλεύουμε τον εγκλεισμό. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τους χορταίνει λόγια, ο «κορωνοπροϋπολογισμός» που έχουμε καταθέσει έχει πρόβλεψη και για αυτούς. Τέλος, περιλαμβάνει άμεσες προσλήψεις έκτακτου και εξειδικευμένου προσωπικού και ανάπτυξη πρωτοβουλιών από την Περιφέρεια.

Απάντηση