Αρχική Πολιτική Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο για δήμους-περιφέρειες

Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο για δήμους-περιφέρειες

1
0

Στη Βουλή έχει κατατεθεί , το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα» που προβλέπει, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις για την κυβερνησιμότητα σε δήμους και περιφέρειες, καθώς και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Την Τετάρτη 7 Αυγούστου θα εισαχθεί στην Ολομέλεια και θα ψηφιστεί την Πέμπτη 8 Αυγούστου.

Με το νομοσχέδιο δύο ή περισσότερες δημοτικές ή περιφερειακές παρατάξεις μπορούν να συμπράξουν, εάν μια από αυτές είναι η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη.

Οι αλλαγές

Η νέα παράταξη θα λειτουργεί ενιαία και θα θεωρείται ότι είναι η παράταξη με την οποία έχει εκλεγεί ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης ώστε να συγκροτηθούν και τα συλλογικά όργανα διατηρώντας ταυτόχρονα την αυτοτέλεια τους.

Ακόμη η πλειοψηφία των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής θα προέρχεται από τον συνδυασμό με τον οποίο εξελέγη ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης.

Παράλληλα, εισάγονται ρυθμίσεις ώστε να εξασφαλίζεται ότι από τον συνδυασμό του δημάρχου ή του περιφερειάρχη προέρχεται η πλειοψηφία των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων των δήμων και των Περιφερειών, συμπεριλαμβανομένων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Εισάγεται μια καινούρια διαδικασία ψήφισης προϋπολογισμού, καθώς και του τεχνικού προγράμματος, του επιχειρησιακού προγράμματος, του προγράμματος αξιοποίησης της περιουσίας και του ορισμού φόρων, τελών και εισφορών.

Έτσι,  περιπτώσεις οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις μπορούν να καταθέσουν εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες συζητούνται και ψηφίζονται πέρα από την πρόταση του δημάρχου ή του περιφερειάρχη.

Η πρόταση που θα εγκριθεί είναι αυτή που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου.

Ταυτόχρονα, κάποιες αρμοδιότητες των συμβουλίων μεταφέρονται στην Οικονομική Επιτροπή προς άμεση λήψη αποφάσεων.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση η μεταφορά αυτή κρίνεται σκόπιμη καθώς συμβάλλει στην σωστή λειτουργία των δήμων και των Περιφερειών, στη γρήγορη λήψη αποφάσεων ενώ εξασφαλίζει πως τα συμβούλια τη δυνατότητα με θέματα μείζονος σημασίας για τη διοίκηση των δήμων και των Περιφερειών.

Με τις νέες ρυθμίσεις ακόμη, μειώνεται η θητεία των αντιπεριφερειαρχών και των αντιδημάρχων σε ένα έτος, και δίνεται η δυνατότητα αιτιολογημένης αντικατάστασής τους μετά την πάροδο έξι μηνών από τον ορισμό τους.

Τέλος, καταργείται ο Δημοτικός και Περιφερειακός Διαμεσολαβητής και επανέρχεται σε ισχύ ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης και ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης που θεσμοθετήθηκαν με τον «Καλλικράτη».

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με αφορμή το νομοσχέδιο για την κατάργηση του ασύλου και την κυβερνησιμότητα σε δήμους και περιφέρειες.

Αυταρχικές και ακραία νεοφιλελεύθερες λογικές» προσέδωσε στην κυβέρνηση ο Παύλος Πολάκης μιλώντας για «βίαιη αλλαγή του Κλεισθένη μέσω της μεταφοράς εξουσίας από το Δημοτικό Συμβούλιο στον δήμο», ενώ το ίδιο επικριτικός ήταν και για το άσυλο καταλογίζοντας στη ΝΔ «βαθιά νεοφιλελεύθερη εμμονή» και επιχείρηση «ιδεολογικής αποστείρωσης των πανεπιστημίων στην κατεύθυνση της τεχνοκρατικής δήθεν αριστείας».

«Οι ιδέες δεν νικιούνται με νόμους» είπε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας για να προσθέσει «το άσυλο το σεβάστηκαν ακόμα και οι Γερμανοί κατακτητές και είναι συνδεδεμένο ιστορικά με το πανεπιστήμιο. Το πανεπιστημιακό άσυλο είναι ο χώρος όπου επωάζονται οι ιδέες της κοινωνικής απελευθέρωσης. Αυτό ακριβώς φοβάστε εσείς. Δεν σας νοιάζει ούτε η νομιμότητα ούτε η παραβατικότητα στα ΑΕΙ. Και με το ισχύον νομικό πλαίσιο μπορεί να παρέμβει η αστυνομία σε κακουργηματικές πράξεις».

Η συζήτηση στις Επιτροπές θα ολοκληρωθεί αύριο με δύο συνεδριάσεις (πρωί και απόγευμα) ενώ θα κληθούν σε ακρόαση και εξωκοινοβουλευτικοί φορείς. Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί την Τετάρτη προς συζήτηση στην Ολομέλεια και θα ψηφιστεί την Πέμπτη 8 Αυγούστου.

Εκτός από τις βασικές διατάξεις που προκαλούν αντιπαράθεση (άσυλο, κυβερνησιμότητα), στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν την ψηφιακή έκδοση συντάξεων και τη μείωση του επιτοκίου για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία από το 5% στο 3%, καθώς και τη δυνατότητα σε καρκινοπαθείς και όσους πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας να παραλαμβάνουν τα φαρμακευτικά συσκευάσματά τους από τα φαρμακεία της γειτονιάς τους.

Απάντηση