Αρχική Τοπικα Νεα Εμπεριέχει ρίσκο, το άνοιγμα των σχολείων ;

Εμπεριέχει ρίσκο, το άνοιγμα των σχολείων ;

1
0

Την Δευτέρα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας, ανοίγουν σταδιακά τα σχολεία. Την Δευτέρα (11/5), στις ταξεις τους, θα ξαναβρεθούν οι μαθητές της τρίτης Λυκείου και την επόμενη Δευτέρα (18/5), οι μαθητές του Γυμνασίου και της Α και Β Λυκείου.

Επιδημιολόγοι, γιατροί και εκπαιδευτικοί εκφράζουν έντονη ανησυχία και προβληματισμό για το άνοιγμα των σχολείων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Ο μεγαλύτερος προβληματισμός όμως αφορά τους γονείς, που τα παιδιά τους, θα κληθούν, από την Δευτέρα να βρεθούν στις σχολικές αίθουσες;.

  • Σε ότι αφορά τα σχολεία του δήμου μας. αρκούν με τις υπάρχουσες υποδομές, να υποδεχθούν τους μαθητές που δεν μπορουν να υπερβούν τους 15 ανα τάξη;
  • Είναι έτοιμα και προετοιμασμένα τα σχολεία μας να δεχτούν σε ασφαλείς συνθήκες τους μαθητές;
  • Μπορούν οι εκπαιδευτικοί να διδάσκουν και ταυτόχρονα να ελέγχουν τις υγειονομικές συνθήκες κάθε παιδιού;
  • Υπάρχουν οι απαραίτητοι χώροι για να χωριστούν τα τμήματα ή να λειτουργήσουν σε βάρδιες αλλά ούτε και το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό;
  • Θα υπάρξει συνεπώς, άμεσα, συνολικός προληπτικός διαγνωστικός έλεγχος για μαθητές και εκπαιδευτικούς για την αποφυγή μιας μαζικής διασποράς του COVID 19;
  • Τι θα συμβεί με τους καθηγητές που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και υποκείμενα νοσήματα;

Το άνοιγμα λοιπόν των σχολείων μπορεί να θεωρηθεί πείραμα που απαιτεί συνεχή επιτήρηση. Το «πείραμα» πρέπει να συνοδεύεται από μετρήσεις καθώς και συχνή και σχολαστική αξιολόγηση των δεδομένων, και λήψη μέτρων ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας. Αν και επιδημιολόγοι και ιολόγοι είναι συνηθισμένοι σε αυτή τη δεοντολογία, το πείραμα αυτό είναι πρωτόγνωρο για την υπόλοιπη κοινωνία που θα παρακολουθήσει μαζί με τους ειδικούς την έκβαση του πειράματος και βέβαια δεν έχει συζητηθεί αρκετά από πλευράς ηθικής και δεοντολογίας.

Οι ενέργειες του Δήμου

Την Πέμπτη 7 Μαϊου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Διονύσου Γιάννη Καλαφατέλη, με θέμα το άνοιγμα των Λυκείων για τους μαθητές της Τρίτης Τάξης, τη Δευτέρα 11 Μαΐου, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Νίκος Καρυστινός, η Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Αναστασία Κώστα-Τσουκλίδη, ο Αντιπρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Νίκος Παπαδόπουλος, και οι Διευθυντές των Λυκείων του Δήμου.

Στο πλαίσιο της συζήτησης συμφωνήθηκε η ενίσχυση του  αριθμού των καθαριστριών των σχολείων, η πραγματοποίηση σχολαστικού καθαρισμού των σχολικών εγκαταστάσεων δύο φορές την ημέρα και ο συστηματικός εξαερισμός των αιθουσών τους. Επιπρόσθετα και παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποια σχετική υποχρέωση από το Υπουργείο Παιδείας, ο Δήμος Διονύσου, όπως τόνισε ο Δήμαρχος,  θα προβεί σε απολύμανση των σχολείων.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι έχει εξασφαλιστεί η προμήθεια αντισηπτικού για όλα τα σχολεία ενώ ο Δήμος θα διαθέσει και ένα αριθμό από μάσκες προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από καθηγητές και μαθητές, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο.

Απάντηση